Nieuwsbrief mei 2018

Blij in mei!

Welkom,

Voor de maand mei stellen we voor, aan degenen die haar nog niet persoonlijk kennen: Diane van den Biggelaar. Diane is nu 49 jaar en heeft een zeer rijk leven, we laten haar zelf aan het woord:

“Ik heb altijd al in de dienstverlenende sector gewerkt, maar toen mijn moeder overleden was werd ik me bewust dat mijn hart in de zorg ligt. Tijdens haar ziekte heb ik zorg voor haar gedragen en ben ik me overal in gaan verdiepen, in de operaties en in alle medicaties. Dit zijn boeiende en belangrijke processen vind ik.

Niet lang daarna ben ik begonnen bij een zorginstelling als zorghulp en als groepsbegeleiding, van hieruit mocht ik na een jaar al beginnen met de opleiding van helpende. Daarna kon ik binnen de organisatie in de thuiszorg gaan meedraaien. Hierop volgend ben ik de opleiding van verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) gaan doen, gevolgd door de opleiding tot EVV (eerste verantwoordelijke verzorging).

Uiteindelijk heb ik 10 jaar gewerkt op de gesloten afdeling PG (psychogeriatrie). Dit is een afdeling waar mensen zitten die wilsonbekwaam zijn, hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan ouderen met psychische problemen als dementie. Psychogeriatrische verpleeghuiszorg is bedoeld voor cliënten die 24 uur per dag, zeven dagen per week bescherming, verpleging en intensieve geestelijke zorg nodig hebben.

Het is erg zwaar werken met deze doelgroep en dit is alleen haalbaar als je hart er ligt. Je moet er tegen kunnen en veel geduld en liefde hebben voor mensen die toch, helaas, in een stadium komen die verwijderd is van de gezonde volwassen toestand. Je krijgt met agressie te maken, deze mensen zijn fysiek dan ook even zeer sterk. Ze vervallen ook in kinderlijke gedragingen (80% is incontinent) en het werken met deze gedragsproblematiek kun je alleen aan als je er qua persoonlijkheid en opleiding sterk in staat.
Rustig blijven is het enige dat je kunt doen, doorademen, rustig je boodschap blijven herhalen. Na een aantal keren dring je door en dan zie je dat ze je “horen” en komen ze weer tot zichzelf.

Er zijn natuurlijk ook makkelijkere uitingen in deze ziekte, zoals gedichtjes voorlezen, neuriën en dergelijke. Door je te verdiepen in de achtergrond van iemand kun je gerichter handelen en erger voorkomen. Zo kan het zijn dat iemand met een oorlogsverleden uit de kampen opeens op de grond wil slapen. Als je informatie hebt kun je meer plaatsen en aanpassen. Dit is belangrijk, een band voelen met de mensen waar je persoonlijke en best intieme zorg aan verleent.
Hier kwam ik uiteindelijk ook in een zelfsturend team, je leert dan ook plannen en roosters maken.

Omdat ik mijn werk goed wil kunnen doen, ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, heb ik uiteindelijk gekozen om na die 10 jaar te veranderen van functie. Binnen de PG is het van grote noodzaak dat je met genoeg mensen een goed team vormt om zo gepaste en veilige zorg te beiden.
Gelukkig heb ik nog regelmatig contact met mijn superleuke ex collega’s en zijn er zelfs een aantal weer mijn collega bij Hart voor zorg en welzijn.

In mijn huidige baan bij hart voor zorg en welzijn, weer in de thuiszorg, is alles lichamelijk en geestelijk wat minder zwaar. Van jonge tot oude clienten maakt het contact afwisselend. Na 15 jaar in de zorg ben ik erg blij met de grote stap naar dit kleinere zorgkantoor. Er is meer tijd om de mensen zorg op maat te bieden.

De taken die ik nu uitvoer zijn; routes draaien, het controleren van de routes en de personeelsplanning. Ook deze kantoortaken en het stand by staan voor de collega’s vind ik leuk. Eigenlijk heb ik nooit last van stress. Voor zowel de cliënt als voor de collega streef ik altijd naar een win win situatie. We weten allemaal dat blij zijn met je werk effect heeft op de uitvoering.

Mijn eigen specialiteiten zijn wondzorg, gedragsproblematiek en organisatie in het algemeen.

Dit laatste doe ik ook al 15 jaar op vrijwillige basis bij onze carnavalsgroep, voor 400 dames de dameszittingen organiseren. Ook privé organiseer ik regelmatig gezellige dingen met vrienden en vriendinnen. Eigenlijk is dit een balans en een rust die in me zit. Handelen in de hectiek van de dag! Inspanning en ontspanning vloeien mooi in elkaar over. Mijn werk is mijn passie en daarnaast is er genoeg afwisseling in hobby’s, kinderen en m’n kleinkindje dat er aan komt. Ik ben ook helemaal klaar voor de oma dagen ?

Omdat ik al lang in de zorg zit en me veel in het sociale gebeuren begeef kan het voorkomen dat ik bekenden moet verzorgen. Als ik dan een bekende tegenkom binnen de organisatie vragen we eerst of ze het gepast vinden dat ik de zorg kom leveren. Het is toch een privé aangelegenheid om zorg te krijgen en soms moeten mensen sowieso een drempel over om zorg te ontvangen. Iedereen is het liefst sterk en onafhankelijk.

Toch is de kans voor iedereen aanwezig dat er tijdelijk hulp nodig is van een ander. Wij luisteren graag naar de cliënt om op maat een zo plezierig mogelijk contact te hebben.
Ik sta altijd open voor ontwikkeling en verandering, maar geniet ook enorm van hoe mijn leven nu is. Een heerlijke baan die bij me past, mijn lieve vriend en al onze kinderen en vrienden maken mij ontzettend gelukkig.

Liefs Diane”.

Ter info:

• We hebben een nieuwe collega, een wijkverpleegkundige, in ons midden. Ze heet Pascale Kurvers. Welkom namens al jouw collega’s Pascale!
• Ondanks dat er veel gekwalificeerd personeel bij ons wil werken hebben we een personeelsstop. Het is van belang dat we stapsgewijs groeien en de kwaliteit blijven bewaken.
• We werken momenteel qua doorverwijzingen samen met het MUMC+, met huisartsenposten en Envida.
• De activiteitenbegeleiding op kantoor wordt met groot succes voortgezet, met name het schilderen en het zwemmen roept veel positieve reacties op. Inmiddels is de activiteitenbegeleiding op de maandagen, de woensdagen en de vrijdagen.

Afhankelijk van het weer gaan we naar buiten of hebben we een binnen-activiteit. Wekelijks zal er een ander aanbod zijn tussen 11.00 en 15.00 uur. De activiteiten zijn met name bedoeld voor dementerenden die met hun begeleiding komen op basis van individuele begeleidingsuren toegekend vanuit de WMO en vanuit groepsbegeleiding. In overleg (en indien genoeg plaats) zijn ook geïnteresseerden met een andere indicatie van harte welkom!

Aanmelden kan via tel:043-20 70 590 of e-mail: info@hartvoorzorgenwelzijn.nl

• Er is een vertrouwenspersoon voor de ondersteuning van ons personeel, dit is mevr. J. Cremers.
• Samen met ons team heten we nieuwe klanten en geïnteresseerde ZZP’ers altijd welkom voor een vrijblijvende kennismaking. Er is altijd koffie, fris en wat lekkers!
Wij onderscheiden ons door:
• Zwemmen en fysiotherapie met de cliënten bij de thermen, individueel of in groepsverband.
• Samenwerking met het Transferium van het MUMC+
• Begeleiding en ondersteuning bieden bij opruimen en administratief werk.
• Individuele aandacht en interesse in de leefwereld van de cliënt.
• Kwaliteit door het aanbieden van extra scholingen aan het personeel.
• Het bevorderen van de zelfredzaamheid van onze cliënten.
• Open communicatie door laagdrempelig en gelijkwaardig contact.

• Stichting Hart voor Zorg en Welzijn Limburg
Tel:043-20 70 590 E-mail: info@hartvoorzorgenwelzijn.nl
Voorzitter Raad van Bestuur: AAMM (Astrid) Berkvens, +31 615 897 840, astrid.berkvens@hartvoorzorgenwelzijn.nl
Interviews en nieuwsbrieven & Coaching: J (Juliette) Cremers + 31 623 207 019

Nieuwsbrief 2019-01

Januari 2019 De beste wensen, gelukkig nieuwjaar! Was u erbij? We hebben met veel plezier weer het...

nieuwsbrief nr. 09-2018

Nieuwsbrief oktober 2018 De WMO Hallo mensen, Is het iemand opgevallen dat we onze aanpak hebben...

nieuwsbrief nr. 08-2018

Nieuwsbrief augustus 2018 Hallo mensen, Iedere maand willen we ter kennismaking jullie een kijkje...

nieuwsbrief nr. 07-2018

Nieuwsbrief juli 2018 Goedemorgen! Deze maand wijken we af van het format van onze nieuwsbrief....

nieuwsbrief nr. 06-2018

Nieuwsbrief juni 2018 Welkom lieve mensen, Deze maand is de publicatie van de nieuwsbrief, in...

nieuwsbrief nr. 05-2018

Nieuwsbrief mei 2018 Blij in mei! Welkom, Voor de maand mei stellen we voor, aan degenen die haar...

nieuwsbrief nr. 04-2018

Nieuwsbrief april 2018 Welkom en alvast een heel prettig paasweekeinde! Hallo! Ik ben Nicole...

nieuwsbrief nr. 03-2018

Nieuwsbrief maart 2018 Welkom! De carnaval is weer voorbij, voor de één een feestje en voor de...

nieuwsbrief nr. 02-2018

Welkom! De dagen worden weer langer en de wind heeft goed gewaaid. Ook in onze hoofden. Een frisse...

nieuwsbrief nr. 01-2018

Een splinternieuw jaar vol mogelijkheden. Allereerst willen we onze clienten en onze medewerkers...