Dhr. Sondeijker uit Maastricht

Dhr Sondeijker 1938 uit Maastricht aan het woord!

“Na een zware hartoperatie in het verleden, wat een pittige tijd was, was hulp niet nodig en konden we alles zelf oplossen met z’n tweeën. De hartproblemen van mijzelf zijn nu gelukkig achter de rug.

Sinds een jaar of 10 heb ik nu heupprotheses en niet zo heel lang geleden kreeg ik bij 1 heup een ontsteking. Opnieuw opereren is door de schade, die aangericht werd door de ontsteking, geen optie nu.

Mijn vrouw rijdt nog auto en met mijn rollator voel ik me gelukkig wel weer mobiel nu.

Door deze ontsteking is het helaas wel zo dat ik afhankelijk ben geworden en hulp nodig heb bij het douchen, bepaalde handelingen lukken niet meer.

Mijn vrouw, met haar eigen klachten, kan niet alles overnemen en helaas zijn we daardoor niet meer 100% zelfredzaam nu.
Na de heupontsteking kwamen we bij een grote thuiszorgorganisatie, na een paar maanden maakten we de overstap naar Hart voor Zorg en Welzijn door mond op mond reclame.

Een vriendin van ons was erg enthousiast over de hulp die haar man kreeg daar. Bij de grote organisatie waren het ook lieve ondersteuners maar toch te vaak een ander gezicht. Nu hebben we eigenlijk zo goed als altijd dezelfde dame over de vloer en dat is erg fijn.

Vroeger had je natuurlijk meer verzorgingstehuizen, de laatste jaren wordt er ingespeeld op zoveel mogelijk thuis blijven wonen, met ondersteuning, wat in theorie fijn is. Voor mij valt het nu nog mee maar ik weet niet wat er de komende jaren gaat gebeuren met onze gesteldheid. Ik wil daar ook niet te veel op vooruit lopen, zeker als er bijvoorbeeld dementie bij zou komen….

We wonen hier nu 25 jaar en het is een geluk dat de badkamer en slaapkamer hier beneden zijn. Die verhuizing was gunstig, net voor mijn hartproblemen. Van het ligbad hebben we tijdig een inloopdouche gemaakt. Ook voor de thuiszorg is het heel belangrijk om me goed te kunnen helpen.

Nu ben ik 86, de thuiszorg wordt landelijk al minder vaak ingezet, ons lichaam wordt slechter. Hoe dat precies verder moet, daar denken we nog niet zo aan. Zou een verzorgingshuis weer een optie zijn? Ik zag wel op tv dat er particulier weer van dit soort initiatieven zijn, maar of dat betaalbaar is..

De thuiszorg willen ze steeds meer laten vervangen door hulpmiddelen in plaats van door mensenhanden. De politiek zegt op dit moment nog wel dat ze de zorg willen handhaven voor de bevolking maar hoe dan in de realiteit uitpakt, ook gezien de financiën is maar de vraag.

We leven gezond met een glaasje wijn in het weekend, eten veel fruit, en minder grote porties dan vroeger. 60 jaar getrouwd, kameraden hand in hand.

We hebben nog veel plezier; samen, met vrienden, maar ook sporten en diepgaande gesprekken zijn de geheimen van ons geluk.

We zijn ontzettend trots op onze 2 zonen, lieve schoondochters en een prachtige kleinzoon.

Wat een rijkdom!”