Welzijn bewaken met Casemanager Ine Gijbels (4)

Ine (1988) is geboren en getogen in Hasselt en werkt al geruime tijd in Maastricht West waar ze als casemanager gekoppeld is aan huisartsenpraktijken.

Vandaag vertelt ze wat de bekendste en meest voorkomende vormen van dementie zijn.

“Het is belangrijk op te merken dat dementie niet alleen een natuurlijk gevolg van veroudering is, maar eerder het gevolg van onderliggende ziekteprocessen.

Elke vorm van dementie heeft unieke kenmerken en kan verschillende gebieden van cognitieve functie beïnvloeden. Cognitieve functies verwijzen naar mentale processen die betrokken zijn bij het verkrijgen, verwerken en gebruiken van informatie.

Dit omvat onder andere aandacht, geheugen, taal, redeneren, probleemoplossend vermogen, perceptie en planning.

De bekendste en meest voorkomende vormen van dementie zijn:

Vasculaire dementie: Deze vorm van dementie treedt op wanneer de bloedtoevoer naar delen van de hersenen wordt belemmerd, meestal als gevolg van beroertes of andere vasculaire problemen zoals aderverkalking en diabetici.
Symptomen kunnen variëren, afhankelijk van het getroffen gebied van de hersenen.

Ziekte van Alzheimer: Dit is de meest voorkomende vorm van dementie. Het veroorzaakt een geleidelijk verlies van geheugen, denkvermogen en andere cognitieve functies. De oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn complex en omvatten genetische, omgevings- en levensstijlfactoren.

De groep mensen met dementie groeit de laatste jaren omdat de mensen steeds ouder worden, bijvoorbeeld doordat verbeteringen in de medische zorg hebben geleid tot een hogere overlevingskans bij ziekten die het risico op dementie verhogen, zoals hart- en vaatziekten.

Ook omdat we met de babyboom generatie te maken hebben die nu aan het vergrijzen is. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er wereldwijd een grote geboortegolf. Ze zijn nu eenbelangrijk deel van de oudere bevolking in veel landen en hebben grote invloed op thema’s zoals vergrijzing, pensioenen, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

Daarnaast een grotere bewustwordingen betere diagnostische methoden voor dementie, waardoor meer mensen op tijd worden gediagnosticeerd.

Factoren zoals een levensstijl waarbij te weinig bewogen wordt en mensen teveel stilzitten, ongezonde voeding en een toename van chronische ziekten zoals diabetes (suikerziekte) en hypertensie (hoge bloeddruk) kunnen het risico op dementie vergroten.

Deze risicofactoren komen steeds vaker voor in de moderne samenleving…

De volgende vormen van dementie komen ook voor, maar in een wat mindere mate: Lewy body dementie, fronto-temporale dementie, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, de Jacob-Creutzfeldt ziekte en vroeg beginnende dementie (voor je 65e).”