Welzijn bewaken met Casemanager Ine Gijbels (6)

Ine (1988) is geboren en getogen in Hasselt en werkt al geruime tijd in Maastricht West waar ze als casemanager gekoppeld is aan huisartsenpraktijken.

Vandaag vertelt ze over geheugenverlies en de diverse aspecten.

“Hiervan zijn we ons niet altijd even bewust. Maar ze verdienen allemaal aandacht om tot goede resultaten te komen voor onze patiënten. Ik neem jullie mee in een overzichtje;

Denken en onthouden: Dementie zorgt ervoor dat mensen langzaam dingen vergeten en moeite krijgen met dingen onthouden, zoals namen, waar ze zijn en hoe ze dingen moeten doen. Het kan hen in de war brengen en het lastig maken om dagelijkse taken uit te voeren.

Lichamelijk: Naast problemen met denken en onthouden, kunnen mensen met dementie ook moeite krijgen met bewegen. Ze kunnen zwakker worden, moeilijker lopen en vaker ziek worden.
Gevoelens: Dementie kan ervoor zorgen dat mensen zich verdrietig, bang, of boos voelen. Dit komt doordat ze zich minder vrij voelen en het moeilijk vinden om met anderen om te gaan.

Alleen voelen: Mensen met dementie kunnen zich soms erg alleen voelen omdat ze moeite hebben met praten en naar buiten gaan. Ze hebben misschien niet zoveel vrienden als vroeger en voelen zich niet begrepen.

Hulp krijgen: Het is belangrijk dat mensen met dementie goede hulp krijgen. Dit kan betekenen dat ze speciale plannen krijgen om hen te helpen, iemand hebben om mee te praten als ze zich rot voelen, en mensen die voor hen zorgen als ze ziek zijn.

Begrip van anderen: Het is ook belangrijk dat mensen begrijpen wat dementie is en hoe ze mensen met dementie kunnen helpen. Dit betekent dat we moeten praten over dementie, anderen laten zien hoe ze kunnen helpen, en ervoor zorgen dat mensen met dementie zich niet alleen voelen.

Onderzoek en behandeling: Wetenschappers doen onderzoek naar dementie om beter te begrijpen wat het is en hoe we mensen met dementie kunnen helpen. Ze proberen medicijnen en therapieën te vinden die kunnen helpen om dementie te vertragen of te stoppen, zodat mensen een beter leven kunnen hebben.

Dus, het gaat niet alleen om het vergeten van dingen. Dementie kan invloed hebben op hoe mensen zich voelen, hoe ze bewegen, en hoe ze met anderen omgaan. Daarom is het belangrijk dat we mensen met dementie helpen en begrijpen.”

Delen is lief!
www.hartvoorzorgenwelzijn.nl