Welzijn bewaken met Casemanager Ine Gijbels (8)

“Vandaag wil ik graag iets vertellen over jong dementie.

Vaak ligt de leeftijd tussen de 50 en 60 jaar, maar er kunnen al jonger symptomen verschijnen.

Hier wordt pas de laatste 10 jaar meer aandacht aan gegeven, vroeger werd dit toegeschreven aan geestelijke gezondheidsproblematiek. En zelfs nu, is het vaak zoeken voor artsen naar een juiste diagnose. Er wordt al snel gedacht aan een burn-out, stress of een depressie.

De mentale vaardigheden (executieve functies) die nodig zijn om taken uit te voeren verslechteren. Zaken zoals plannen, organiseren, problemen oplossen en zelfbeheersing kunnen moeilijk worden. Geheugen en taal kan achteruitgaan, maar ook autorijden wordt gevaarlijk als mentale vaardigheden slechter worden.

Mensen die aan de ziekte jong dementie leiden hebben vaak geen zorg nodig bij het dagelijks wassen en aankleden maar wel iemand die ze kan begeleiden bij taken die minder vanzelfsprekend zijn geworden.

Dagbesteding kan voor veel rust en ontspanning zorgen waardoor iemand wel kwaliteit van leven blijft ervaren.

Gespecialiseerde zorg en ondersteuning is van belang. Dit kan onder meer psychologische ondersteuning, sociale hulp, ergotherapie en medicatie zijn.

Jong dementie is een erfelijke variant, de andere vormen van dementie zijn niet erfelijk ook al wordt dat vaker gedacht.
Deze vroeg beginnende dementie is relatief zeldzaam, maar heeft ernstige gevolgen voor degene die eraan lijden omdat het vaak een actief en werkzaam leven onderbreekt.

Hartelijke groetjes van Ine!”

Ine (1988) is geboren en getogen in Hasselt en werkt al geruime tijd in Maastricht West waar ze als casemanager dementie gekoppeld is aan huisartsenpraktijken.